Jugosloveni u budućnosti!?

Izjašnjavam se kao Jugosloven, osjećam se kao pripadnik te nacionalnosti! Da li ta činjenica, sama po sebi, automatski znači da Jugosloveni postoje? Stručnjaci i „stručnjaci“ odmah skaču uzvikujući da pojedinac ne može imati pravo na sopstvenu nacionalnost, takve mogućnosti ne treba dozvoljavati. Lično se ne zamaram tim pitanjem, naročito ako sam svjestan toga da postoji još mnogo drugih koji se isto tako osjećaju i izjašnjavaju. Treba li neko da nam dozvoli ili ospori pripadnost sopstvenoj nacionalnosti, odnosno trebamo li mi tražiti odobrenje od bilo koga da bismo se osjećali Jugoslovenima?
Permanentno sam u kontaktu sa strancima, a oni me, u momentima kada se povede razgovor o društvenim kretanjima u svijetu i s obzirom da znaju iz kog podneblja dolazim, pitaju o mojoj nacionalnoj pripadnosti. Nakon što im to otkrijem obavezan komentar praćen podozrivim pogledima, koji u sebi krije određenu dozu „zapadne“ arogancije, kojom se nastoji prikazati (i dokazati) njihovo poznavanje, a moje nepoznavanje „neoborivih činjenica“, glasi: „Pa, Jugoslavije više nema!“. Nakon toga slijedi podpitanje sa značajnim „postavljanjem stvari na svoje mjesto“ iznošenjem detaljnijih odrednica, kako bih „bolje shvatio šta to oni misle“ pod pojmom pripadnosti naciji: „Da li si Srbin, Hrvat ili Bošnjak?“, pri čemu se nabrajanje na ovome završava.
„Po nacionalnoj pripadnosti nisam Slovenac, Hrvat, Bošnjak, Srbin, Crnogorac, Makedonac, Kosovski Albanac, Rom, Slovak, Talijan, Mađar, Rusin…“ uz nabrajanje velikog broja pripadnika različitih nacionalnosti koje su živjele, a i danas žive na teritoriji nekadašnje SFRJ primjećujem njihovu skepsu i komešanje uz neizgovoreno pitanje koje „visi u zraku“ i glasi: „Da li je ovaj uopšte razumio šta od njega očekujemo?“, ali uporno nastavljam: „… Čeh, Vlah, Turčin, Njemac niti bilo šta drugo – ja sam Jugosloven!“. Naravno, prije nego što krenu dalja ubjeđivanja iznesem ono što sam do sada vrlo često ponavljao u sličnim prilikama, a to ću činiti i u buduće – o nacionalnoj pripadnosti je potrebno znati mnogo više od njenog pukog izjednačavanja sa državljanstvom. Jer – državljanstvo i nacionalnost NISU JEDNAKI POJMOVI!!!
U zavisnosti od stvarne zainteresovanosti da se sazna više detalja o temi koju su započeli, a koju sam neočekivano proširio na, za njih, nepoznat teren, razgovor se prekida ili pokušava skrenuti u drugom smjeru. Ipak, tu ne popuštam, a nastavak izgleda, otprilike, ovako: „Razbijanjem Jugoslavije nisu nestali Jugosloveni! Oni su postojali DAVNO prije stvaranja zajedničke države, bili su začetnici ideje o ujedinjavanju, zajedno sa svim drugim narodima na tom području su imali priliku dva puta živjeti skupa, a postoje i danas, nakon razbijanja državne tvorevine, koju su svi zvali prepoznatljivim imenom JUGOSLAVIJA!“ Na to dodam još: „Zapad misli, odnosno uvjeren je, da je formalnim izjednačavanjem države i nacije riješio sve probleme. Medjutim, to nije baš tako. Pogledajte ono što se dešava u Kataloniji (Španija), na Korzici (Francuska), u Baskiji (Španija i Francuska), Tirol (Italija)… Da li mislite da su Turci, Talijani, Rusi, Hrvati, Srbi, Rumuni i slični, koji su iz sasvim praktičnih razloga uzeli, recimo, njemačko, austrijsko, holandsko ili francusko državljanstvo također nacionalno Njemci, Austrijanci, Holanđani ili Francuzi?“ U tim momentima se već osjeća velika nelagoda zbog novih i neočekivanih spoznaja te traži način za promjenu teme.
Navedena iskustva se temeljno razlikuju od pristupa problematici u državama nastalim razbijanjem nekadašnje SFRJ. Kod nas se tom pitanju prilazi isključivo emotivno, pa i nije realno očekivati neku suvislu diskusiju iz koje bi proizašlo iole razumljivo objašnjenje. Pojedinačni istupi istoričara, sociologa, politologa, novinara… pokazuju da potencijala ima, ali je interesovanje trenutno skromno. Usuđujem se čak reći da je zanimanje, ali i znanje javnosti o tome prilično oskudno, a to pripisujem urođenoj sposobnosti pridavanja posebne važnosti predrasudama, koje nije jednostavno pobiti argumentima, bez obzira na njihovu neoborivost. U svemu posebna uloga, naravno, pripada religiji, ali to je posebna tema. Predrasude nam „dokazuju“ i same po sebi govore da su Jugosloveni:
1. komunjare,
2. srbi,
3. jugonostalgičari,
4. ateisti,
5. pripadnici ili potomci mješovitih brakova,
6. državljani nekadašnje SFRJ (umjetne tvorevine) koja je nestala, pa i oni (Jugosloveni) skupa s njom,
7. sve zajedno
Među pripadnicima spomenute nacionalnosti također postoje određene nejasnoće i nedoumice. Pristupi su takvi da se, iz nerazumijevanja ili površnog shvatanja, Jugosloveni predstavljaju kao:
1. nadnacija,
2. zajednička nacija svih južnih Slovena,
3. pripadnost državi Jugoslaviji,
4. razna druga egzotična objašnjenja
Ono što mene lično posebno raduje jeste porast broja onih, koji svoju nacionalnu određenost definišu na jedan vrlo jednostavan način – oni se OSJEĆAJU pripadnicima jugoslovenske nacionalnosti. Taj osjećaj je potpuno identičan osjećajima koje za svoju pripadnost imaju svi drugi. Dakle, kako god postoje Slovenci, Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, Makedonci… tako postoje i Jugosloveni – ništa više, ali ni manje.
Interesantan način razmišljanja predstavlja pristup po kom se tvrdi da se neko ne može nacionalno opredijeliti(!?), jer je taj NEKO po rođenju pripadnik one nacije kojoj pripadaju njegovi roditelji, ako su oni iste nacije!? Ako su roditelji različite nacionalnosti, tada bi, eto, djetetu trebalo ostaviti na volju da donese odluku o pripadnosti – kada postane punoljetno!? Znači, jednima je dozvoljeno da se sami opredjele, a drugima se to pravo oduzima i nameće im se „roditeljska“ nacionalnost. Čak si i pravo na određivanje ovih okvira uzima okolina, samo pojedinac, kome se, zapravo, cijelo vrijeme „radi o glavi“ – nema pravo glasa! Ovdje je svaki komentar suvišan.
Zanimljiva je, također, istorijska komponenta, prema kojoj se nastajanje jugoslovenske nacionalnosti veže za 1. decembar 1918. godine i formiranje zajedničke države južnih Slovena – Kraljevine SHS, kasnije nazvane Kraljevina Jugoslavija! Zastupanje ovog „neoborivog“ dokaza, prema kome Jugosloveni nastaju „preko noći“, postavlja pitanje ozbiljnosti onoga ko iza njega stoji.
Ovako bih mogao nastaviti još dugo, ali gdje bi nas to dovelo? Očigledno postoji mnogo ISTINA o Jugoslovenima, a neosporiva je da POSTOJIMO! No, šta nas čeka u budućnosti? Da li je na pomolu nestanak ili je ovo što trenutno proživljavamo, samo jedna u nizu situacija, korz koje prolazi svaka, pa i naša nacionalnost? Naravno da imamo budućnost. Jugosloveni koji se kao takvi danas osjećaju i izjašnjavaju nisu samo 100-godišnjaci, koji će jednog dana biološki nestati, pa će time nestati i nacionalnost. Nije to baš tako jednostavno, kako bi se htjelo prikazati. Mladih ljudi, koji imaju svoj pristup temi, svoj osjećaj pripadnosti i svoj način nacionalnog izražavanja mnogo je više nego što nam je to, zaista, poznato.
Neki će reći da statistički podaci govore drugačije i da je broj Jugoslovena sve manji. Pričekajmo rezultate popisa u BiH uz nadu da će zaista biti korektno objavljeni i konstatujmo da se „mali“ broj Jugoslovena npr. u Hrvatskoj ili Srbiji može pripisati tzv. ekonomskom faktoru – to je više nego očigledno. „Klima“ u tim državam je takva da svakome ili večini prilikom izjašnjavanja pripadnikom jugoslovenske nacionalnosti prijeti gubljenje radnog mjesta, što je direktno povezano sa egzistencijom čitavih porodica. Budimo realni – ko može sebi takvo nešto dozvoliti!? To, međutim, ne znači da time broj Jugoslovena opada. Više sam pristalica shvatanja da je njihov broj trenutno nepoznat.
Aktuelna ekonomsko-politička situacija, kako na „jugoslovenskom“ području, tako i u svjetskim okvirima, upućuje na to da tzv. male države svoj opstanak mogu (moraju) tražiti u zajednicama sa drugima. U samostalnost i nezavisnost „malih“ ne vjeruju ni oni, koji takva obećanja daju u predizbornim kampanjama. Dakle, budućnost, to se sve više pokazuje kao nezaobilazno, počiva na sinergiji. Uzajamnost manifestovana fomiranjem zajednica na ravnopravnim osnovama, tako da svaki njen član (kako grupa, tako i pojedinac) od toga ima koristi. Uparvo na toj ravnopravnosti se zasniva Jugoslovenstvo, kome se pripisuju i pronalaze svakakve (nepostojeće) mane ili se ono zloupotrebljava za interese manjine, a svjesno se izostavljaju vrline. No, o tome neki drugi put.
Autor priloga: Dalibor
This entry was posted in Jugosloveni and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Jugosloveni u budućnosti!?

 1. Damso says:

  Tako je!

 2. Miroslav says:

  Vrlo mi je drago što ste mi dali mogućnost da dam komentar.
  Naime nacija ili narodnost nije nešto što je određeno. To je jako neodređeni pojam, a određeno je samo “subjektivna kategorija” Koju god da date definiciju ona ima sama u sebi protivrječnost Ne smatram da sam ja u pravu. ali smatram da je narodnost ili nacija ono što o tome misli svaki pojedinac. Da ponovim narodnost ili nacija je subjektivna kategorija a ne nešto objektivno, a objektivne su samo osobe koje imaju subjektivno mišljenje da su ove ili one nacije, bez obzira na snovu kojih kriterija su došli do takvih mišljenjea. Da ovo nije samo pretpostavka, već objektivna činjenica idite na Wikipediu etnički sastav Crne Gore i videćete da isti narod su i srbi i crnogorci, i srbi-crnogorci,i crnogorci- srbi, i bošnjaci i muslimani, i muslimani- bošnjaci, i bošnjaci-muslimani, i muslimani-crnogorci, i crnogorci-muslimani, muslimani, i hrvati, i svi su u pravu jer pema njiohovom kritteriju oni su ono što kažu da jesu i niko im drugi ( država, istoričari, antropolozi, roditelji-nakon punoljetstva ne može odrediti koje su nacije. Prema tome i svaki koji za sebe smatra da je jugoslavemn je isto toliko u pravu kao neko koji smatra za sebe da je hrvat, srbin, makedonac, bošnjak, albanac, njemac, italijan, francuz, katalonac,bask, englez, kinez , itd. Među tim ni jugoslove ne može drugom odrediti da je jugosloven ako on to sam ne smtra da je te nacije.

  • Miroslav says:

   Međutim , sada kada je nestala jugoslavija to je nevjerovatno kako mnogi sa podsmijehom gledaju na onog ko se izjasni da je jugoslaven ( kao da je čudovište- dinosaurus) Ugred da navedem da sam se i ja jedno vrijeme izjašnjavao kao jugosloven i imao sam i pasoš u kojem je za narodnost bilo navedeno jugosloven. Međutim, to je već u jugoslaviji bilo nepoželjno, Uzgred da navedem da sam radio praktički u svim republikama (osnovnu školu završio u crnoj gori,gimnaziju u srbiji,fakultet u skoplju, radio u sloveniji i hrvatskoj, a zatim u BiH) -pravi jugosloven. A sada se amaterski bavim genetikom, pa sam slučajno upoređujući genetiku svih naroda evrope ustanovio da su svi narodi jugoslavije ustvari genetički jedan narod i da prema genetici pripadaju južnim slovenima, te da se potvrdila pretpostavka Jurija Križanića (koji je rođen u Ripču-5 km od Bihaća) da smo sv mi južni slaveni, pa ko god nam može zamjeriti na na naše jugoslovenstvo možemo mu glatko odgoroti da imamo i objektivnu (genetičku) potvrdu da smo jugosloveni, a sve ostale narodnosti su subjektivne kategorije, koje se mogu mijenjati čas ovako čas onako.

   • miroslav says:

    DODATAK

    Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu – zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) – ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah.
    Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno.

 3. miroslav says:

  KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE.

  SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %.
  % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE

  DODATAK
  Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu – zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) – ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah.
  Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno.

  SAŽETAK

  BIH, CRNA GORA,HRVATSKA,SRBIJA, *BOŠNJACI, *BHRVATI,*BSRBI

  % zbirne podudarnosti Ydna -muška linja-

  X Bih CG Hrv Srb *Boš *B Hrv *B Srb

  Bih x 65 76,5 77 93,5 84,5 76

  CG 65 x 72,5 83 61,5 51 82,5

  Hrv 76,5 72.5 x 83,5 65,5 63 73

  Srb 77 83 83,5 x 73,5 58,5 85

  *Boš 93,5 61,5 65,5 73,5 x 80,5 66

  *B Hrv 84 51 63 58,5 80,5 x 58

  *B Srb 76 82,5 73 85 66 58 x

  Pošto je kod svih naroda ( Bosanaca i Hercegovaca kao cjeline), *Bošnjaka,*B Srba,* BHrvata, Hrvata i Srba najbrojnija haplogrupa I2a1b (ranije 12a2) uslovno nazvana ILIRSKA (jer je najveći % na prostoru antičkog ILIRIKUMA), a pošto se sada najveći broj nosilaca te haplogrupe nalazi u SLOVENSKIM NARODIMA, pa je nazivaju i SLOVENSKOM haplogrupom, te pošto njihov jezik ( bilo da se radi o /LINGVISTIČKI/ jednom ili 4 jezika/ spadaju u slovenske jezike, te da se radi o jednoj grupi srodnih naroda- SLAVOILIRIMA ili ILIROSLAVIMA, ili DINAROSLAVIMA ili SLAVODINARCIMA ili JUŽNOSLAVENIMA (JUŽNOSLOVENIMA)
  Praktički se (prema podudranosti Ydna-muška linija) radi o GENETIČKI vrlo srodnim narodIma, a SRBI, *B.SRBI i Crnogorci su GENETIČKI jedan narod (međusobna podudarnost (srodnost) između Srba u Srbiji, Srba u BiH i Crnogoraca (iznad 80%) što je dovoljno za zaključak da se radi o GENETSKI istom plemenu (u poređenju sa podudarnošću (%)sa narodima BiH i Hrvatske..
  P.s. Velika podudranost *Bošnjaka sa Bih (93%) je normalno, jer je to prakički podudranost unutar istog naroda (sam sa sobom).

  BIH, HRVATSKA, CRNA GORA,SRBIJA
  SAŽETAK
  Zbirna međusobna podudarnost % mtDNK (ženska linija)

  x Bih Hrv Srb CG

  Bih x 85,5 82 83

  Hrv 85,5 x 83 82

  Srb 82 83 x 84

  CG 83 82 84 x

  Praktički, prema podudarnosti mtdna (ženska linija) radi se o GENETIČKI jednom narodu-podudaraost preko 80%,a najveća razlika 3,5%- između podudarnosti Crnogoraca i Hrvata (82%) u odnosu na podudarnost Hrvata i Bosanaca i Hercegovaca (85,5%) skupno
  NAPOMENA: podudarnost mtdna – ženska linija među svim narodima Evrope je vrlo velika-između 70 i 90%.

  P.S.Urađeno prema tabelama Eupedie

  SAŽETAK

  Makedonija, Grčka, *S Grčka, C Grčka, Bugarska, Albanjja
  % zbirne podudarnosti (mješavine) YDNA – muška linija,
  x Mak Grč S Grč C Grč Bug Alb
  Mak x 80,5 88 77 93 67
  Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5
  S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77
  C grč 77 88 80,5 x 82 83,5
  Bug 93 79 89 82 x 74
  Alb 67 82,5 77 83,5 74 x
  Prema % podudranosti y dna između – sadašnje Makedonije,*S Grčke (antička Makedonija + Trakija) i Bugarske (preko 88%) koja je znatno veća od % podudarnosti između * S. Grčke (antičke Makedonije+ Trakija), sadašnje Makedonije i Bugarske sa *C Grčkom (manje od 82%) što ukazuje da su narodi koji se sada nalaze u Makedoniji, Sjevernoj Grčkoj- (antička Makedonija+ Trakija) i Bugarskoj genetički srodniji -skoro isti narod, odnosno da se radi o Makedoncima a ne o Grcima, a na to ukaziuje i % podduranosti Albanije sa sjevernom Grčkom manji (%) i centralnom Grčkom (veći %)
  SLOVENI- ZBIRNA PODUDARNOST Y DNA (%)-muška linija
  SAŽETAK

  X BR BH BG CG CZ HR MK PL RS SK SLO SR UKR

  BR X 50 54,5 47 59,5 62,5 30,5 78,5 83 61 75,5 54 82

  BH 50 X 60,5 63,5 39 76,5 72 39 43 50,5 52 74,5 50

  BG 54,5 60,5 X 79 56 51,5 90 54,5 46,5 64,5 64 77,5 59,5

  CG 47 63,5 79 X 44 72,5 79 42,5 38,5 54,5 54 82,5 50

  CZ 59,5 39 56 44 X 58,5 51 69 51 73 76,5 51,5 66,5

  HR 62,5 76,5 51,5 72,5 58,5 X 70 56,5 54 68,5 69 83,5 65,5

  MK 30,5 72 90 79 51 70 X 48 42 61,5 58 77,5 55

  PL 78,5 39 54,5 42,5 69 56,5 48 X 70,5 79 75,5 49,5 75

  RS 83 43 46,5 38,5 51 54 42 70,5 X 72,5 66,5 48 80,5

  SK 61 50,5 64,5 54,5 73 68,5 61,5 79 72,5 X 85,5 59,5 81

  SLO 75,5 52 64 54 76,5 69 58 75,5 66.5 85,5 X 62,5 62,5

  SRB 54 54,5 77,5 82,5 51,5 83,5 77,5 49,5 48 59,5 62,5 X 57,5

  UKR 82 50 59,5 50 66,5 65,5 55 75 80,5 81 72,5 57,5 x
  Prema % međusobnih podudarnosti, mišljenja sam da su :
  Belorusi, Ukrajinci i Rusi GENETIČKI jedan narod-istočni Sloveni (y dna podudarnost-srodnost između 3 naroda veća od 80%)
  Poljaci, Česi, Slovaci i Slovenci GENETIČKI spadaju u zapadnu grupu slovenskih naroda.
  Slovenci i Slovaci su GENETIČKI jedan narod- dio zapadnih slovena (y dna podudranost – srodnost između 2 naroda veća od 85%).

  Hrvati, Bosanci i Hercegovci (*Bošnjaci *B Hrvati, *B SRBi), Srbi i Crnogorci GENETIČKI spadaju u grupu zapadnobalkanskih vrlo srodnih naroda (Slavenoiliri ili Iliroslavi ili Dinaroslavi, ili Slavodinarci)
  Dosta su im slični i Makedonci i Bugari, ali koji su ipak Genetički -zajedno sa stanovništvom *Sjeverne Grčke jedan narod- MAKEDONCI.
  SAŽETAK MTDNA- SLOVENI- ženska linija
  x Brus Bih Bug Hrv Čeh Mak Polj Rus Srb Slvk Slvn Ukr

  BRus x 85,5 82,5 85 82 81 79.5 83 71,5 79,5 84 84

  Bih 85,5 x 84,5 81 81 86 89 84 84,5 87,5 90 86,5

  Bug 82,5 84,5 x 82,5 81,5 87,5 81 85,5 81,5 82 82,5 83,5

  Hrv 85 81 82,5 x 83 81 87,5 83,5 80.5 86 82 82,5

  Čeh 82 81 81,5 83 x 79,5 83,5 83 77,5 86 87,6 81

  Mak 81 86 87,5 81 79,5 x 88,5 79,5 81 78,5 86 82

  Polj 79,5 89 81 87,5 83,5 88,5 x 88 85 89 89 88,5

  Rus 83 84 85,5 83,5 83 79,5 88 x 81 86 85,5 86,5

  Srb 71,5 84,5 81,5 80,5 77,5 81 85 81 x 80.5 83 83

  Slvk 79,5 87,5 82 86 86 78,5 89 86 80,5 x 86 90
  Slvn 84 90 82,5 82 87,6 86 89 85,5 83 86 x 84

  Ukr 84 86,5 83,5 82,5 81 82 88,5 86,5 83 90 84 x

  Što se tiče % podudarnosti mtdna -ženska linija, praktički svi su GENETSKI Sloveni ili Slovenoiliri ili liroslavi ili Dinaroslavi ili Slavodinarci))- jedan narod ili vrlo, vrlo srodni narodi -većinom je podudarnost veća od 80% ili blizu tome.
  Napomena: praktički svi Evropljani (istočni, zapadni, južni i sjeverni ) su po mtdna -ženska linja, vrlo srodni narodi.
  SAŽETAK
  ROMANI YDNA-MUŠKA LINIJA

  x Blg Fr It Mlt Mld Prt Rum Šp

  Belg x 92 73 56,5 43 79 41 82,

  Fran 92 x 79,5 62,5 45 85,5 46 84

  Ital 73 79,5 x 79,5 44 86,5 52,5 77,5

  Malt 56,5 62,5 79,5 x 50,5 68,5 57,5 73

  Mold 43 45 44 50,5 x 46 78 39,5

  Port 79 85,5 86,5 68,5 46 x 50,5 83,5

  Rum 41 46 52,5 57,5 78 50,5 x 41,5

  Špan 62 84 77,5 73 39,5 83,5 41,5 x

  SAŽETAK

  mtdna Romani

  Fran Ital Port Špan Mold Rum

  Fran x 86% 88% 90,5% 84% 82,5%

  Ital 86% x 82,5% 82% 79% 82%

  Port 88% 82,5% X 88% 87% 78%

  Špan 90,5% 82% 88% X 82% 78%

  Mold 84% 79% 87% 82% X 83%

  Rum 82,5% 825 78% 78% 83% X

  Moldavci i Rumuni GENETSKI (ydna -muška linija) ne pripadaju romanskim narodima – stepen podudarnosti (%) između Rumunijei Moldavije78%) a sa ostalim narodima manji od 50,5% (bez obzira što njihovi jezici (rumunski i moldavski – ustvari jedan jezik) pripadaju romanskoj grupi jezika).
  Prema geneti ci Rumuni a pogotovu Moldavci pripadaju slovensim narodima, najbliži Ukrajincima i Slovacima
  Ostale zemlje su međusobno podudarne od 62% ( Belgija- Španija (Belgija polugermanska, poluromanska) do 84% ( Francuska -Španija)

  SAŽETAK-
  FRANCUSKA-
  MEĐUSOBNA PODUDARNOST IZMEĐU REGIJA

  ydna (%) muška linija-

  *Als *Auv *Bret *Cors *Fl-Art Il de Fr *Norm *Poi-Snt *Prov *Rh-Alp

  *Als x 86,5 96 61,5 86 70,5 81 72,5 80,5 87

  *Auv 86,5 x 63 77 82 80,5 89,5 70 86 74,5

  *Bret 96 69 x 56 76 59 87,5 82 68 83

  *Cors 61,5 77 56 x 70 66,5 60 67 76,5 64

  *Fl-Art 86 82 76 70 x 73,5 73 77 87,5 85

  *Il d FR 70,5 80,5 59,5 59 73,5 X 80 55 76 68

  *Nor 81 89,5 87,5 62 60 80 x 77 74 85

  *Poi-Snt 72,2 72,5 82 67 77 55 84 x 76,5 81.5

  Prov 80,5 86 68 76,5 87,5 76 74 76,5 x 89,5
  *Rh-Alp 87 74,5 83 64 85 68 85 81,5 89,5 x

  Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija ( ne uzimajući u obzir Korzikance-jer se oni ne osjećaju Francuzima) iznosi 41% – Bretagne-Alsas 96% u odnosu Poi-SNT- Il de France 55%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Francuzi.

  Odnos Francuska-Korzika-Italija

  Fr an. 8,5% 3% 3,5% 3% 58,5 5,5% 6% 1,5% 7,5% 1% 0,5% 0%
  73,5
  *Cors 0% 19,5% 0% 0% 49% 7,5% 14% 0% 8% 0,5 0% 0
  81,5
  Ital. 2,5% 3% 1% 2,5% 49% 7% 18% 2% 11% 4% 0% 0%

  Korzikanci su GENETSKI više slični Italijanskom nego Francuskom narodu.

  SAŽETAK
  ITALIJA
  REGIJE- međusobna podudranost
  (%) YDNA-MUŠKA LINIJA

  x *S.It *Tosc *C.It *J.IT *Sic * Sard
  *S IT x 91,5 79,5 65 68 52

  *Tosk 91,5 x 78,5 68,5 69 53

  *C It 79,5 78,5 x 74 84 58

  *J.It 74 68,5 74 x 80 58

  *Sic 68 69 84 80 x 55

  *Sard 52 53 58 58 55 x

  Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija iznosi 39,5% – (*Toskana – *Sjeverna Italija 91,5% u odnosu na *S jevernu Italiju – *Sardiniju 52%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Italijani.
  Napomena, Sardinjani, prema Y Dna- muška linija, bi mogli biti posebni narod (najveća podudarnost sa regijama – *Centralnom Italijom i Južnom Iitalijom 58% a najniža sa * Sjevernom Italijom 52%- a pada u oči da je relativno mala podudarnost sa svim regijama i približno ista-od 52-58, najveća razlika 6% .

  Što se tiče Sardinije -praktički, isto vrijedi i za mtdna -ženska linija kao za mušku liniju- ydna

  SAŽETAK
  ŠPANIJA REGIJE
  % ydna

  x And Arag Ast Basq Cant Kast-L Kast-M Katl Gal Ecstr Val

  And x 89,5 91 66 82 85,5 83,5 71 78,5 87 87,5

  Arag 89,5 x 81,5 67,5 73 80,5 83,5 72,,5 76 74,5 84,5

  Ast 91 81,5 x 67 86,5 91 88 72,5 84,5 81 88,5

  Basq 66 67,5 67 x 66 73,5 74,5 94 70 62 75,5

  Cant 82 73 86,5 66 x 83 80 70 78,5 79 81,5

  Cast-L 85,5 80,5 91 73,5 83 x 89 76 78,5 81 93

  Cast M 83,5 83,5 88 74,5 80 89 x 80 79,5 73,5 86

  Catl 71 72,5 72,5 94 76 76 80 x 74,5 66 76

  Gal 78,5 76 84,5 73 78,5 78,5 79,5 74,5 x 94,5 89

  Extr 87 74,5 81 62 79 81 73,5 66 94.5 x 79,5

  Val 87,5 84,5 88,5 75,5 81,5 93 86 76 89 79,5 xl
  ————————————————————————————————————————–

  Odmah pada u oči da postoji vrlo velika podudarnost između regija, pretežno između 75 %, i 85%, a jestimično i preko 90%, osim za Kataloninu i Baskiju.
  Pada u oči da podudarnosti Baskije sa ostalim regijama, se uglavnom kreće između 65 i 75, osim sa Katalonijojom 94%, a približno isto vrijedi i za Kataloniju, međutim kod svih regija dominannta haplogrupa je R1b u veikom procentu, a najveći procenat je kod Baskije i Katalonije.

  SAŽETAK
  GERMANI
  %Ydna- muška linija

  x AU BL DN EN NjM ISL IR NZ NO ŠK ŠV ŠVC WLS

  AUS X 69 72,5 61,5 81 66,5 48 64,5 69 49,5 60 71,5 42,5

  BEL 69 X 64 92 81 62,5 79 95,5 55,5 84 49,5 84 71,5

  DAN 72,5 64 X 65,5 79,5 83 51 68 87,5 56 83,5 69 43

  ENG 61,5 92 65,5 X 77 65 85 80 58 90,5 51 78,5 77

  NJEM 81 81 79,5 77 X 79,5 62,5 82,5 72,5 72 66,5 82,5 54,5

  ISLD 66.5 62,5 83 65 79,5 X 44,5 64,5 90 64 72 65,5 46

  IRS 48 79 51 85 62,5 44,5 X 67 89 89 38,5 69 89

  NIZ 64,5 95,5 68 80 82,5 64,5 67 X 59,5 71,5 37 86 59,5

  NOR 69 55,5 87,5 58 72,5 90 89 59,5 X 56,5 78 60 38,5

  ŠKO 49,5 84 56 90,5 72 64 89 71,5 56,5 X 78 60 81

  ŠVED 60 49,5 83,5 51 66,5 72 38,5 37 78 78 X 53 30

  ŠVIC 71,5 84 69 78,5 82,5 65,5 69 86 60 72.5 53 X 60.5

  VELS 42,5 71,5 43 77 54,5 46 89 59,5 38,5 81 30 60.5 x

  Irci i Velšani GENETSKI ne pripadaju germanskim narodima. a Škotlanđani i Englezi su srodniji Ircima i Velšanima nego ostalim germanskim narodima.( Kelti)
  Danci, Norvežani i Islanđani GENETSKI su jedan narod, a Šveđani su im jako srodni.- najbliže srodstvo sa Dancima

  SAŽETAK
  NJEMAČKA REGIJE
  % YDNA-MUŠKA LINIJA

  x *SNjem *INjem *ZNjem *JNjem

  *SNjem x 93,5 76,5 72

  *INjem 93,5 x 77,5 74,5

  *ZNJem 76,5 77,5 x 92,5

  *JNjem 72 74,5 92,5 x

  Njemci trebaju biti uzor zapdnobalkancima-mada je razlika između najveće i najmanje podudarnosti među pojedinim regijama 21,5% (*Sj Njemačka- *INemačka 93% u odnosu na*SNjemačka -*JNjemačka 72%) pa su ipak svi Njemci, mada su neki Bavarci, Švabe, Saksonci itd.
  SAŽETAK-
  GERMANI
  MTDNA-ŽENSKA LI NIJA

  x Aus Blg Dan Eng Nje Isl Irs Hol Nor Ško Švd Švc Vls

  Aus x 85,5 86 86 91 82 86 89 85,5 87 87 78,8 74

  Blg 85,5 x 79,5 78 88 83 83,5 91 79 78.5 84,5 80 66,5

  Dan 86 79,5 x 91 85 79,5 86 88,5 82 87,5 85 87 81

  Eng 86 78 91 x 89 84 89 87 88 93 87,5 89, 71

  Nje 91 88 85 89 x 78 86,5 92 89 88 86,5 87,5 7 6
  Isl 82 83 79,5 84 78 x 79 85 85,5 84,5 74,5 80 80

  Irs 86 83,5 86 89 86,5 79 x 92,5 85,5 84,5 88,5 86.5 70

  Holl 89 91 88,5 87 92 85 92,5 x 88 91,5 87 91 72,5

  Nor 85,5 79 82 88 89 77 85,5 88 x 88,5 85 88 73,5

  Šk0 87 78,5 87,5 93 88 85 84,5 91,5 88,5 x 84 87,5 77

  Švd 87 84,5 85 87,5 86,5 74,5 88,5 87 85 84 x 85 73
  Švc 78,5 80 87 89,5 87,5 80 86,5 91 88 87,5 85 x 75

  Vls 74 66,5 81 71 76 72 70 72,5 73,5 77 73 75 x
  Po mtdna- ženska linija, svi zapadnoevropljani (Romani- Kelti) i Germani bi bili jedan narod, jedino Velšani malo odskaču- sa svim narodima osim sa Danskom- % -podudarnosti manji od 80%. (možda sam i pogriješio pri sabiranju)
  SAŽETAK YDNA GRČKA i susjedne zemlje
  Mak Grč S Grč C grč Bug. Alb Kos Srb
  Mak x 80,5 88 77 93 67 58 77
  Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79 72
  S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65 59,5
  C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68 58.5
  Bug 93 79 89 82 x 74 59,5 80
  Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69 60,5
  Kos 58 79 65 68 59,5 69 x 60
  Srb 77 72 59,5 58,5 80 60 60,5 x
  SAŽETAK -TURSKA -BALKANSKE I KAVKASKE ZEMLJE. % PODUDARNOSTI-SRODNOSTI YDNA-MUŠKA LINIJA

  Alb BiH *Boš *B Hrv *B Srb Bug CG Grč Hrv Mađ Mak Mold Rum Srb Arm Azrb Grz

  Tur 73 38 33 25 46 56,5 48,5 74,5 37 51,5 59 51,5 59,5 46 77 78 70

  Turska
  65%
  Italija

  Turska, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija pripadaju kavkaskim (prednjeazijskim narodima).
  a njima su vrlo srodni Albanci i Grc i (jugoistočni balkan) i Italijani (srednjejužnimediteran)
  Kod svih ovih naroda je relativno mali % I ydna haplogrupa, a relativno veliki % E i J ydna haplogrupa, dok je kod sjeverno i zapadno balkanskih naroda obratno.

  Turci (Genetički) ne pripada mongolskim narodima bez obzira što njihov jezik pripada grupi mongolskih jezika.

  Pada u oči da je srodnost *Bošnjaka sa Turcima (33%) manja od srodnosti Turaka sa Hrvatima (37%),*Bosanskim Srbima (46%),Srbima iz Srbije (46%) i Crnogorcima (48%), Makedoncima (59%, Bugarima 56%). što se i očekivalo jer su duže bili pod Turcima. a pogotovu u odnosu na srodnost Grka, Rumuna, Moldavaca, a jedino je veća od srodnost *Bošnjaka u odnosu na *Bosanske Hrvate (25%). Objašnjenje je jednostavno. Ovakav odnos poduarnosti nema nikakve veze za Turcima i turskom vladavinom, jer da je ova analiza izvršena i prije oko 1500 god odnos bi bio približno isti -jer od dolaska Slovena (a zajedno sa njima i povratka potomaka Ilira u dosta velikom broju -oko 10%) koji su otišli sa ovih prostora prije oko 10.000. godina, GENETSKI sastav se nije bitinije promijenio. Odgovor je- uporediti % y haplogrupa “Turaka” sa kavkaskim narodima- Jermenima, Azerbejdžancima, Gruzijcima, zatim Grcima, Albancima i Italijanima, i donekle sa Rumunima, Makedncima i Bugarima i Mađarima. Inače Turci su mješavina 20 ydna haplogrupa ( DONEKLE SLIČNO AMERIKANCIMA), dok su Evropljani oko 95-98% uglavnom mješavina oko 10-12 y haplogrupa., a ostalih 2 do 5% pripadaju ostalim haplogrupama zastupljenim manje od po 1%.

  Francuzi, Italijani, Španci i Njemci trebaju biti uzor zapadnobalkancima -SLAVOILIRIMA ILI ILIROSLAVIMA (Hrvatima, Bošnjacima Crnogorcima i Srbima)-mada je razlika između najveće i najmanje podudarnosti među pojedinim regijama Francuske,Italije , Španije i Njemačlke znatno veća nego razlika između naroda zapadnog Balkana (SLAVOILIRIMA)
  Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija ( ne uzimajući u obzir Korzikance-jer se oni -kako ja pretpostavljam- ne osjećaju Francuzima) iznosi 41% – Bretagne-Alsas 96% u odnosu Poi-SNT- Ille de France 55%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Francuzi.
  Najveća razlika kod Italijana izmosi 39,5 (*Toscana – *Sjeverna Italija 91,5% u odnosu na *S jevernu Italiju- *Sardiniju 52%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Italijani.
  Največa razlika kod Španaca (ne uzimajući u obzir Baskiju i Kataloniju) iznosi 21,5%- (odnos podudarnosti između *Kastilije M i podudarnosti 73,5% i Galicija- Ekstramadura 94,5%, pa se svi bez obzira na regije, smatraju Špancima.
  Največa razlika kod Njemaca iznosi 21,5% (*Sj Njemačka- *INemačka 93% u odnosu na*SNjemačke -*JNjemačka 72%) pa se svi osjećaju kao Njemci, mada su neki Bavarci, Švabe, Saksonci itd.
  Za usporedbu kod nas ( četiri države-Bosna i Hecegovina, Crna GOra, Hrvatska i Srbija) (uzgred ukupni broj stanovnika manji od jedne regije u njemačkoj) razlika je znatno manja ( Crna Gora-Bosna i Hercegovina -kao cjelina 65%) u odnosu na podudranost Crna Gora- Hrvatska 72%-Razlika 7% (jer su Crnogorci (mada sa Srbima u Srbiji i Srbima u Bosni i Hercegovini čine jedan narod) dosta srodni i sa Albancima 70%).
  Napomena : Nisu uzete razlike prema konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine)* Bošnjaci, *BSrb i B*Hrvati već Bosne i Hercegovina kao cjeline.
  Ukoliko Vas više intresuje, javite se na e-mail ili na telefon +38761155164 (ima o ovom još 400 stranica)
  P.S sve je ovo urađeno prema tabelama eupedie.

  Ne uobražavam da je ovo neki naučni rad, već samo viđenje jednog amatera.

  SVI SMO MI AFRIKANCI, ZATIM AZIJATI, ZATIM EVROPLJANI, AMERIKANCI I AUSTRALIJANCI.
  ukoliko nekoga nešto više interesuje o ovom neka se javi na e-mail rakocevic.miroslav@bih.net. ba
  ( IMA O OVOM JOŠ OKO 200 STRANICA).
  GENS UNA SUMUS – JEDAN SMO NAROD
  VI ESTAS GEFRATINOJ DE TUTA LA MOND-SV I SMO BRAĆA I SESTRE CIJELOG SVIJETA

Hinterlasse eine Antwort

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

Du kannst folgende HTML-Tags benutzen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>