Jugoslaveni

 

Udruženje „Naša Jugoslavija“ je nastalo i djeluje iz jasne potrebe za postojanjem jednog nezavisnog, samostalnog i demokratskog udruženja, koje želi da bude ravnopravan i kompetentan partner svima, koji istinski žele izgradnju zdravog demokratskog društva na čvrstim temeljima zajedništva, a u kom će svi naši narodi naći stabilnost, slobodu, jednakost i slogu bez straha za svoju budućnost ili budućnost svojih pokoljenja.
Jugoslavenstvo predstavlja svijest o objektivnim sličnostima svih naroda koji žive na teritoriji nekadašnje SFRJ uz dužno poštovanje i dopuštanje svih razlika među njima – zanemarivo malih u globalnom smislu i pogledu. Revitalizacija ideje Jugoslavena kao nacionalnosti, koju kao jedinstveni zadatak pred sebe postavlja zaseban dio Udruženja „Naša Jugoslavija“ – Savez Jugoslavena – stvara karakter stabilizacije i ima intergacioni efekat koji se oslikava na cjelokupnu regiju, te omogućava stvaranje zdrave klime koja je neophodno potrebna da bi se na tom prostoru iz procesa destrukcije ponovo ušlo u proces konstruktivne izgradnje društva u svim njegovim segmentima. Jugoslavenstvo nije pitanje društvenog uređenja ili ideologije – i jedno i drugo se mijenja, ali narodi ostaju, žive i živjeće jedni pored drugih. Jugoslavenstvo predstavlja svojevrsnu širinu shvatanja opšte aktuelne situacije svih naših naroda.
Jugoslavenstvo je više od puke pripadnosti jednom kulturno-istorijskom okruženju. Ono ima profinjenu integracionu funkciju i mnogo je složenije od pojednostavljenog svrstavanja u političku prošlost jugoslavenskog prostora. Zatvaranje u strogo nacionalne torove gura južnoslavenske narode u totalnu izolaciju, čemu se jugoslavenstvo odlučno opire i od čega se ograđuje pružajući istovremeno svima svojevrsnu zaštitnu zonu kroz zajedničko kulturno, istorijsko, jezičko i svako drugo nasljeđe. Jugoslavenstvo se ne može posmatrati pod političkom lupom, jer ono svojom širinom stoji iznad i izvan političkih podjela – ono samim svojim postojanjem razbija nacionalizam, šovinizam, provincijalizam. Jugoslavene treba shvatiti kao jedinstveni kohezioni faktor koji promoviše ravnopravnost, jednakost, prijateljstvo i zajedništvo – dakle, sve one vrijednosti koje karakterišu jugoslovenstvo.
Izvod iz pregleda “Idejne osnove organizovanja i djelovanja” Udruženja “Naša Jugoslavija”
(pogledaj:
Idejne osnove)

 

Comments are closed.